4 tips för att komma tillrätta med svinnet av arbetskläder

4 tips för att komma tillrätta med svinnet av textilier en gång för alla

Ekonomi

Även om ett samarbete med en textilserviceleverantör, chippade textilier och ett smart textillogistiksystem är utmärkta första steg i att förebygga att textilier försvinner, är det även av största vikt att utbilda personalen om vad som gäller kring textilhanteringen på er arbetsplats. För tyvärr är det så att personalen är en stor del av problemet med svinn. 

Vanliga orsaker till svinn är:

Och även om ovanstående punkter sker oavsiktligt eller om tanken är god, så kostar dessa ovanor i slutänden pengar.

>> Vad kostar svinnet av textilier egentligen?

Att komma till botten med svinnet kommer inte bli lätt. Personalen är i första hand fokuserade på att lösa sina arbetsuppgifter. Exempelvis inom sjukvården ägnar de varje dag åt att hjälpa andra människor och att rädda liv. Så att t.ex. se till att de nyblivna föräldrarna inte får med sig babyfilten hem från BB är troligtvis inte någon prioritetsfråga för dem.

Därtill är det en risk att införandet av nya policys och regler kring detta upplevs som onödigt hårt. Men även om det känns som en oöverstiglig uppgift så finns det sätt att komma tillrätta med problemen.

Våra fyra bästa tips!

1. Inför ett system för spårbarhet av textilier.

Undersökningar visar att ett system som spårar textilier ner på användarnivå kan minska svinnet med upp till 50 %. Systemet i sig ger dels fördelarna att administratörer kan hålla koll på hela textilstocken i realtid, och därmed undvika att hela vagnar med textilier glöms bort i förråd eller liknande (jo, det händer faktiskt).

Dessutom ser vi att textilanvändare blir mer mån att hantera textilier på ”rätt sätt” när de har ett personligt saldo att ansvara för.

Guide: vilket system för textillogistik passar bäst för oss?

2. Håll obligatoriska textilhanteringsutbildningar internt.

Flera i personalen kanske inte ens vet att ni har riktlinjer för hantering av textilier, eller att ni har en textilleverantör som samarbetspartner. Ta 20 minuter med jämna mellanrum för att utbilda dem om problemen med svinn av textilier och hur det påverkar miljön när nya textilier behöver tillverkas. Informera om era riktlinjer för hantering av textilier och infektionskontroll, vilka risker det kan innebära att ta med sig arbetskläder hem eller förvara dem i sitt personliga skåp. Se gärna till att ge något incitament för att delta i utbildningen.

3. Följ upp med konkreta data och ge incitament för avdelningar som minskar sitt svinn.

Med ett spårbarhetssystem finns möjlighet att enkelt ta fram rapporter över användning. Ett bra verktyg är att låta avdelningschefer presentera månadens svinn i reella siffror. Extra framgångsrikt blir det när man jämför sig med andra avdelningar.

Exempel; ”Förra månaden hade vår avdelning 11% svinn, jämfört med resten av verksamheten som har 10 % svinn. Skall vi se till att komma under 9% till nästa månad?!”

För att få dina medarbetare mer engagerade i att minska sitt svinn kan ni överväga att hålla någon form av tävling mellan enheterna och avdelningarna för att se vem som kan minska sitt textilsvinn mest. Kanske bjuda på tårta, eller på annat sätt uppmärksamma de som utmärker sig mest!

4. Använd skyltar och affischer som påminnelse.

Vi vet att det höga tempot på arbetsplatsen kan leda till att misstag sker. Men även i stressiga situationer kan ni minska risken för att det smutsiga plagget hamnar i soporna istället för i tvättnedkastet genom att se till att alla returstationer och tvättsäckar är ordentligt märkta. Placera gärna pedagogiska påminnelser i form av affischer runt viktiga platser som linnevagnar, textilförråd, sopnedkast och personal- och omklädningsrum.

Skyltar är dessutom ett bra verktyg att presentera konkreta data, och statisk över exempelvis svinn på arbetsplatsen.

Ha tålamod!

Kom ihåg att det tar tid att bryta dåliga (textil-)vanor, så ha tålamod och tänk långsiktigt. Någon i personalen kan fortfarande råka kasta bort något extra smutsigt lakan, eller en trasig skyddsrock eller av misstag få med sig arbetskläder hem trots att ni aktivt jobbar med förebyggande insatser som ovan. Studier visar att det kan ta alltifrån från 18 dagar till 8 månader för att bilda en ny vana!

Men förhoppningsvis kan du med hjälp av dessa tips, genom uppmuntran och genom att föregå med gott exempel minska svinnet av textilier hos er.

Guide: Så upphandlar du framtidens logistiksystem för arbetskläder till sjukvården

/ Sofia Stark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *